Online marketing uitbesteden

Jouw online marketing uitbesteden? Laten we eerlijk zijn, we kunnen niet allemaal online marketingexperts zijn en tegelijkertijd ons bedrijf runnen. Dus als jouw sociale media-accounts meer stof verzamelen dan volgers, dan is je marketing uitbesteden misschien wel de slimste zet die je kunt maken. 

Online marketing uitbesteden, Michiel Postma

Tijd om de pro’s in te schakelen en je online aanwezigheid te laten exploderen! Door samen te werken met een marketing freelancer die zich richten op online marketing, kun je meer tijd en energie besteden aan andere belangrijke aspecten van je bedrijf.

Dus waar wacht je nog op? Kies voor online marketing uitbesteden door een interim online marketeer. Gun jezelf een pauze en laat de experts het zware werk doen, terwijl jij je kunt concentreren op het laten groeien van je bedrijf.

Waarom online marketing uitbesteden

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om hun online marketing uit te besteden. Bekijk de onderstaande video met de 6 belangrijkste redenen.

Expertise

Een marketing freelancer als Michiel Postma vereist een breed scala aan kennis en vaardigheden om succesvol te zijn. Om een effectieve online marketeer te zijn, moet je bijvoorbeeld contentmarketing beheersen om boeiende en waardevolle inhoud te creëren, SEO en SEA kennen om de website te optimaliseren voor zoekmachines en advertenties te plaatsen, sociale media marketing begrijpen om merkherkenning te vergroten, e-mailmarketing beheersen om relaties met klanten te onderhouden, analytische vaardigheden hebben om de prestaties van marketingcampagnes te meten en te verbeteren, conversie-optimalisatie begrijpen om meer leads en conversies te genereren en kennis hebben van webdesign en -ontwikkeling om de website te optimaliseren voor de online marketingcampagnes.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de branche en bereid te zijn om je voortdurend bij te scholen.

Tijdsbesparing

Het opzetten en uitvoeren van online marketingcampagnes kan veel tijd en energie kosten. Door het uitbesteden van online marketing, kunnen bedrijven deze tijdrovende taken overlaten aan professionals, waardoor ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Als je online marketing uitbesteedt, kun je tijd besparen door gebruik te maken van de expertise van professionals die gespecialiseerd zijn in specifieke marketingactiviteiten. Online marketing omvat verschillende gebieden, zoals zoekmachineoptimalisatie, sociale media marketing, e-mailmarketing en meer.

Door deze activiteiten uit te besteden, kun je je richten op andere belangrijke taken, zoals productontwikkeling en klantenservice. Bovendien kan het uitbesteden van online marketingactiviteiten je helpen om snel en gemakkelijk te schalen, zodat je de omvang van je marketinginspanningen kunt aanpassen aan je behoeften en budget. Door te werken met professionals die de nieuwste technologieën en tools gebruiken, kun je profiteren van de voordelen zonder de tijd en kosten te investeren om deze technologieën zelf te leren en te gebruiken.

Toegang tot de nieuwste technologieën en tools

Online marketing vereist het gebruik van verschillende technologieën en tools, die voortdurend worden bijgewerkt en verbeterd. Door het uitbesteden van online marketingactiviteiten, kunnen bedrijven profiteren van de nieuwste technologieën en tools die beschikbaar zijn.

Je werkt met een partij die hun specialisme bij veel meer partijen hebben ingezet, daarom maak je snel gebruik van deze kennis en ervaring. Iets dat je waarschijnlijk niet gaat vinden bij jouw nieuwe medewerker.

online marketing uitbesteden, Michiel Postma

Flexibiliteit

Door online marketing uit te besteden, kunnen bedrijven de omvang van hun marketinginspanningen snel en gemakkelijk aanpassen aan hun behoeften en budget. Dit is vooral handig voor bedrijven die snel willen groeien of zich willen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Kortom, het uitbesteden van online marketingactiviteiten kan bedrijven helpen om hun online aanwezigheid te verbeteren, meer leads en conversies te genereren, kosten te besparen en hun tijd en middelen te maximaliseren.

Online marketing uitbesteden vs het aannemen van een medewerker

Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan het in dienst nemen van een medewerker voor online marketing en het uitbesteden van online marketing aan een bedrijf. Hieronder zijn enkele mogelijke nadelen van het in dienst nemen van een medewerker voor online marketing:

 • Kosten: Het in dienst nemen van een medewerker voor online marketing kan duur zijn vanwege het salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden en de kosten van training en ontwikkeling. Dit kan vooral een probleem zijn voor kleine bedrijven met beperkte middelen.
 • Beperkte ervaring en kennis: Een medewerker kan een beperkte ervaring en kennis hebben over online marketing, waardoor het moeilijker kan zijn om een ​​succesvolle strategie te ontwikkelen en uit te voeren.
 • Beperkte flexibiliteit: Een medewerker kan alleen werken tijdens bepaalde uren en dagen, wat kan leiden tot beperkte flexibiliteit bij het uitvoeren van marketingcampagnes. Daarnaast kan het zijn dat de medewerker bepaalde vaardigheden mist die nodig zijn voor bepaalde online marketingtaken.

 

Aan de andere kant zijn hier enkele mogelijke nadelen van het uitbesteden van online marketing aan een bedrijf:

 • Verlies van controle: Het uitbesteden van online marketing kan leiden tot een verlies van controle over de strategie en uitvoering van de campagne. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de online marketing kan bijvoorbeeld andere prioriteiten hebben dan het bedrijf zelf.
 • Minder persoonlijk: Het uitbesteden van online marketing aan een bedrijf kan minder persoonlijk zijn dan het in dienst nemen van een medewerker. Dit kan leiden tot minder directe communicatie en minder aandacht voor de specifieke behoeften en doelen van het bedrijf.
 • Minder kennis over het bedrijf: Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de online marketing kan minder kennis hebben over het bedrijf en zijn specifieke doelgroep. Dit kan leiden tot minder effectieve marketingcampagnes en een lagere ROI.

 

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing over het al dan niet in dienst nemen van een medewerker voor online marketing of het uitbesteden van deze taak aan een bedrijf.

Wat je kunt uitbesteden qua online marketing

Er zijn verschillende aspecten van online marketing die je kunt uitbesteden aan een marketingbureau of freelancer. Hieronder zijn enkele voorbeelden van online marketingtaken die je kunt uitbesteden:

 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Het optimaliseren van een website voor zoekmachines om hoger te scoren in de organische zoekresultaten. Dit omvat onder andere het uitvoeren van zoekwoordonderzoek, het optimaliseren van inhoud, het bouwen van backlinks en technische SEO.
 • Pay-per-click (PPC) adverteren: Het plaatsen van betaalde advertenties op zoekmachines en sociale media om verkeer naar de website te genereren. Dit omvat onder andere het maken van advertenties, het bepalen van zoekwoorden, het instellen van biedingen en het monitoren van resultaten.
 • Content marketing: Het creëren en promoten van waardevolle inhoud om de doelgroep te bereiken en te betrekken. Dit omvat onder andere het schrijven van blogposts, whitepapers, e-books, infographics en video’s.
 • E-mailmarketing: Het gebruik van e-mails om relaties met klanten en prospects op te bouwen en te onderhouden. Dit omvat onder andere het maken van e-mailsjablonen, het schrijven van e-mails, het segmenteren van de doelgroep en het analyseren van resultaten.
 • Sociale media marketing: Het gebruik van sociale media om merkbekendheid te vergroten, betrokkenheid te stimuleren en verkeer naar de website te genereren. Dit omvat onder andere het beheren van social media-accounts, het maken van inhoud, het plannen van berichten en het monitoren van resultaten.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van online marketingtaken die je kunt uitbesteden. Het is belangrijk om te bepalen welke taken het meest belangrijk zijn voor jouw bedrijf en waar je expertise mist, en vervolgens te beslissen welke taken je wilt uitbesteden.

Hier moet je op letten bij online marketing uitbesteden

Als je online marketing gaat uitbesteden, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te letten op de ervaring en expertise van het marketingbureau of de freelancer. Controleer hun referenties en bekijk hun eerdere werk om te zien of ze passen bij jouw bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijke communicatieafspraken te maken over hoe vaak je updates ontvangt en hoe snel ze reageren op vragen en feedback. Tot slot is het van cruciaal belang om de strategie en planning van de online marketingcampagne te bespreken en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de doelstellingen van jouw bedrijf.

online marketing uitbesteden, Michiel Postma

Verschillen B2B en B2C online marketing

Er zijn grote verschillen tussen B2B (Business-to-Business) en B2C (Business-to-Consumer) online marketing. Hieronder worden enkele belangrijke verschillen beschreven:

 • Doelgroep: Het belangrijkste verschil tussen B2B en B2C online marketing is de doelgroep. Bij B2B gaat het om het bereiken van andere bedrijven, terwijl bij B2C de consument centraal staat. De doelgroep bij B2B is vaak kleiner en specifieker dan bij B2C, waardoor er vaak andere marketingkanalen en -strategieën nodig zijn.
 • Aankoopproces: Bij B2B marketing gaat het vaak om complexere aankoopprocessen en grotere aankoopbedragen. Er zijn vaak meerdere beslissers betrokken bij een aankoopbeslissing en er moet rekening gehouden worden met verschillende aankoopcriteria. Bij B2C marketing is het aankoopproces vaak eenvoudiger en de aankoopbedragen zijn vaak kleiner.
 • Marketingstrategie: Bij B2B marketing is de nadruk vaak meer gericht op relatiebeheer en het opbouwen van langetermijnrelaties met klanten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van persoonlijk contact en netwerken. Bij B2C marketing ligt de nadruk vaak meer op merkbeleving en het creëren van een emotionele band met de consument.
 • Kanalen: De kanalen die gebruikt worden in B2B en B2C marketing kunnen verschillen. Bij B2B marketing wordt vaak gebruik gemaakt van LinkedIn en andere zakelijke social media, terwijl bij B2C marketing kanalen als Instagram en Facebook populairder zijn. Ook worden bij B2B marketing vaak beurzen en evenementen georganiseerd om persoonlijk contact met potentiële klanten te leggen.
 • Content: De content die gebruikt wordt in B2B en B2C marketing kan verschillen. Bij B2B marketing wordt vaak meer technische en zakelijke informatie gedeeld, terwijl bij B2C marketing de nadruk vaak meer ligt op visuele en emotionele content.

 

Al met al zijn er dus verschillende verschillen tussen B2B en B2C online marketing. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwikkelen van een online marketingstrategie en de juiste kanalen en content te kiezen om de doelgroep effectief te bereiken.

Voorbeeld van een strategie voor online marketing uitbesteden

Krijg je doelgroep scherp

Een online marketing strategie voor B2B bedrijven kan uit verschillende onderdelen bestaan. Allereerst is het belangrijk om de doelgroep te identificeren, zodat de marketinginspanningen gericht kunnen worden op de juiste bedrijven. Hierbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar bedrijven in een specifieke sector, grootte of regio. Het is vervolgens zaak om te analyseren wat de concurrentie doet en hun sterke en zwakke punten in kaart te brengen. Zo kan er beter ingespeeld worden op de behoeften van de doelgroep.

Maak relevante content en optimaliseer je website

Een belangrijk onderdeel van de online marketing strategie is het creëren van waardevolle content. Deze content moet gericht zijn op de specifieke behoeften en problemen van de doelgroep.

Hierbij kan gedacht worden aan blogartikelen, whitepapers, infographics en video’s. Het is daarbij van belang dat de website gebruiksvriendelijk is en geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit zorgt ervoor dat de website beter gevonden wordt door potentiële klanten.

Sociale media, adverteren e-mailmarketing

Een ander onderdeel van de strategie is het gebruik van sociale media en e-mailmarketing. Door deze kanalen in te zetten kan de doelgroep bereikt worden en kunnen nieuwe content en aanbiedingen gedeeld worden. Het is ook mogelijk om te investeren in betaalde advertenties op zoekmachines en sociale media om meer verkeer naar de website te trekken.

Verbeter je campagnes

Ten slotte is het van belang om de resultaten van de online marketing activiteiten regelmatig te analyseren en de strategie hierop aan te passen. Door te blijven monitoren en optimaliseren kan de strategie steeds verder verbeterd worden en kunnen de marketinginspanningen nog effectiever ingezet worden.

online marketing uitbesteden, Michiel Postma

Bekijk profiel online marketeer Michiel Postma

Ook jouw online marketing uitbesteden? Werk samen met Michiel Postma, ervaren online marketeer actief binnen de B2B. Heb je vragen? Neem contact op met Michiel Postma

Bekijk profiel Michiel Postma